In bed geplast ? Wat is last van bedplassen hebben ? Of wat betekent het ?

met een luier om slapen

Met een luier om slapen

Of gelijk naar: Wat is last van bedplassen hebben ?

Hoe kun je het beste vertellen aan je ouders dat je in bed geplast hebt ? (Als ze het nog niet weten of er zelf achter gekomen zijn)

Voorbeeld: ik ben een jongen van 16 jaar. Ik heb zins begin dit jaar dat ik overdag kleine hoeveelheden urine verlies. Ook heb ik dat ik 3 t/m 5 keer per maand in me bed plas. Maar dat durfte ik niet te vertellen tegen me ouders. Maar ik heb nog steeds problemen. Dus leek het me wel verstandig dat ik het me ouders ga vertellen. Maar hoe kan ik het vertellen want ik schaam me ervoor. Ik zou graag informatie willen hoe ik het me ouders kan brengen.

Antwoord: De eerste paar keer dat ik in bed plaste zij ik ook niks. De eerste keren dacht ik dat ik vreselijk had gezweet of zo dat het daarom zoo nat was toen ik wakker werd. Ik dacht niet dat ik het in mijn slaap kon laten lopen dus dacht ik dat droogt wel op. Paar keer was dat ook wel zoo dat het opgedroogd was maar dan stonk het wel, tot mijn ma een keer zij op een middag van we moeten even praten, en ik dacht van nu ben ik er bij en ik schaam me dood. Maar dat was toch een heel goed gesprek, ze wist me meteen al te vertellen dat ik niet de enigste daarmee was. Niks negatiefs. En komt vaker voor in de familie bij ons. Ze wist al dat jongens dat kunnen hebben of last van kunnen krijgen. Doordat we het over het bedplassen hadden vertelde ik ook wat ik overdag had, toen durfde ik pas.

Als je soms heel erg nat bent als je in bed hebt geplast zou ik gewoon naar mijn ouders toegaan en zeggen dat je per ongeluk in bed geplast hebt en er niks aan kan doen. Misschien dat je ouders het al stiekem al weten en ze stiekem je bed verschonen en wel weten dat jij je schaamt dus daarom niks zeggen. Dat ze het beseffen hoe je je voelt. Het licht er ook aan hoe je ouders zijn ik heb hele aardige ouders toch durfde ik niks te zeggen eerst. Toen ik het vertelde snapten ze het wel en vonden ze het niet raar, mijn pa heeft het vroeger zelf ook gehad.

De eerste paar keer toen ik flink in bed plaste was ik meteen steenkoud en kon ik niet meer in mijn natte bed liggen omdat het matras ook koud en nat was en dat midden in de nacht dus dan moet je nog een paar uurtjes tot school. Dan zat er niks anders op om het maar te vertellen aan me ouders misschien kunnen die me helpen om weer te kunnen slapen. En als ik erg in bed plaste dan kon ik mijn natte wasgoed toch niet meer verbergen, ik moest het altijd wel vertellen in het begin. Natte pyjama tot je enkels aan toe, moet toch echt de was in en ik was zelf nog steeds niet. Als jij er met je ouders over het bedplassen praat kun je zeggen dat je overdag ook wat problemen hebben. Ik weet niet hoe erg jij in bed plast als je het 3 t/m 5 keer per maand per maand hebt.

Wat is last van bedplassen hebben ?

Bedplassen is voor iemand zelf die het meemaakt kort samengevat onverwachts wakker worden in een nat bed op de raarste tijden meestal midden in de nacht. Terwijl het de bedoeling was om lekker te gaan slapen die nacht. En er zelf niks aan had kunnen doen om het tegen te houden dat je het juist in je bed deed omdat je sliep en ook niet wakker werd met het gevoel dat je nodig moest plassen. Een zeer vervelende verassing die je nachtrust verpest. Als het je voor het eerst gebeurt dat je wakker wordt in een nat bed is de gedachte: Mijn pyjama, mijn rug…de lakens…o, mijn hele bed is doorweekt! het wakker worden ervan gebeurt omdat je kletsnat bent en koud. Gebeurt dit zomaar 1x in een maand dan is dit niet echt een probleem maar maakt je wel al wat onzekerder als je de volgende nacht gaat slapen. Je was al verbaast hoe het een keer heeft kunnen gebeuren gebeurt het dan geen 2e keer ? Of zelfs overdag ? (Ik wel). Wanneer het bijzonder lastig wordt is wanneer het meerdere keren per week gebeurt of zelfs elke dag. Het wordt dan al gauw irritant omdat elke nacht een herhaling is van de nacht ervoor. Je krijgt een hekel aan om op bed te gaan het is niet meer zoo dat je denkt ik ga lekker slapen maar meer dat je hoopt dat je het een nacht droog houdt.

1. Je wordt wakker omdat je het koud hebt en komt er dan al snel achter dat alles nat is. Meestal in de nacht.

2. Alles wat nat is moet je verschonen en dan moet je nog gaan douchen. Gevolg is dan dat het veel tijd kost en je ook weer veel tijd nodig hebt om in slaap te komen wat je de volgende dag moe maat bijvoorbeeld op school (Je voelt gewoon dat je je 8 uur slaap niet gehaald hebt).

3. Het allervervelendste van het een nat bed hebben in de ochtend is toch wel wakker worden in een nat bed en dat je wilt gaan douchen omdat je kletsnat bent maar dat je broertje of zusje al in de douche zit of moeder of vader, bij ons thuis betekent dat zolang hun er inzitten jezelf er niet in kan omdat de deur op slot zit (ze houden van privacy) Terwijl ik of jullie dan met een erg natte pyjama voor de deur staan die nog net niet lekt maar wel heel er koud wordt. vaak zit er dan niks anders op om dan nog even in je natte bed weer te gaan liggen zodat je het in ieder geval niet meer koud hebt. Maar het voelt wel vies nat en ruikt ook erg. Tot dat je wel de douche in kan. Met een Tena slip maxi small om kan je dat probleem in ieder geval niet meer hebben dan kan je zelfs nog ontbijten voordat je de douche in gaat of als iemand anders de douche bezet houdt kun jij ondertussen ontbijten.

in je bed geplast

in je bed geplast

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk om je goed te kunnen concentreren op school bijvoorbeeld of lekker in je vel te zitten ook is je nachtrust een periode periode waarin je lichaam Hersteld. (zie ook deze pagina) Gaat het lang door dan wordt naar bed gaan een vervelend iets en niet iets dat je denk van en nu lekker slapen! Je ziet er tegenop. Dan moet er wat aan gedaan worden. Ook de leeftijden wanneer het bedplassen begint of wanneer het stopt zijn ook heel verschillend en komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes het bedplassen gebeurt bijvoorbeeld nog lang bij kleine kinderen die overdag net hebben geleerd om zindelijk te worden. Maar het kan ook juist onverwachts komen als je een jaar of 13 bent zoals ik dat had. Bij anderen gebeurt het zelfs nog op hun 17e of nog later wat niet betekent dat je niet meer zindelijk bent. Maar het is iets wat je lichaam doet en waar je overheen moet groeien 9x van de 10x.

De reden waarom het in bed plassen gebeurt is vaak onduidelijk je kan vaak niet met zekerheid zeggen wat de oorzaak was. Sommige jongeren lopen al gevaar als ze overdag een dutje doen na het sporten wat je moe kan maken. Of ‘S avonds voor de tv in slaap vallen op de bank in de woonkamer. Dit soort levert enorm veel problemen op als je lang moet reizen naar een vakantie bijvoorbeeld. Het kan ook gebeuren als je overdag erg gespannen bent voor school of iets anders, de nacht is een periode dat je ontspant misschien compenseert je lichaam het zoo door net teveel te ontspannen waardoor in bedplassen kan gebeuren. Je kan ook gewoon een nachtmerrie hebben dat het een keer gebeurt.

Bedplassen als je te moe bent kan ook voorkomen bij sommigen na bijvoorbeeld na een dag school of hard werken en/of sporten anders gaan leven is voor de meesten dan ook erg moeilijk of bijna niet mogelijk.

Belemmering.

Wanneer het nog lastiger wordt is wanneer je al een tijdje last hebt van bedplassen en er zit een vakantie aan te komen. Misschien ben jezelf niet elke nacht nat maar toch is er een mogelijkheid dat het juist op vakantie wel in je bed gebeurt dat maakt veel jongeren onzeker over de vakantie waardoor ze liever thuis blijven uit schaamte voor het probleem maar tegen ouders gewoon zeggen dat ze de vakantie niet leuk vinden of geen zin hebben en liever thuis blijven. Terwijl de rest van het gezin wel gaat en jezelf alleen thuis achter blijft. Waar je die week spijt van krijgt en je eenzaam voelt dit noemen ze een Sociaal isolement.

Hetzelfde geldt voor kampen of op kamp gaan. Je gaat aan een nieuwe vervolg opleiding beginnen en je introductie word gedaan met een kamp. De meeste onder ons zullen hier liever niet aan deel nemen. Mijn advies is dan:  Juist is het goed om gewoon te gaan. Luiers zijn gemaakt zodat jezelf kan zijn zonder bang te zijn voor ongelukjes. Schamen voor het speciale ondergoed wat je draagt en wegblijven daardoor bij dingen die je anders leuk zou vinden is iets wat je niet moet doen. En wees niet bang praat er over zou ik zeggen hoe vervelend het ook is hoe groter jij jou geheim houdt hoe meer mensen er iets van na vragen als ze een luier zien. Hoe meer jij jou geheim deelt hoe kleiner de mensen naar jou probleem gaan kijken. De meeste mensen willen je helpen en zijn er niet om jou te plagen. Logeerpartijen bij een echte goede vriend of vrienden moet gewoon kunnen.

luier voor in bed plassen

luier om krijgen

Luiers of drynites ?

Hoe zorg je er nu voor dat je toch prettig slaapt ? Of beschermd bent tijdens een lange Autorit of Busrit ? Zodat je wel in slaap mag vallen. Zoals voordat het probleem van bedplassen er was ? Drynites bijvoorbeeld (De meest populaire en ook een goede oplossing) is altijd goed om als eerste te proberen thuis en probeert of dat voor je werkt en je bed volledig droog houdt, Lekken ze te vaak, of krijg je jeuk van drynites ( luieruitslag ) kun je altijd aan echte luiers denken die zijn ook voor dit probleem gemaakt. De professionele oplossing. Maar moet je lang reizen bijvoorbeeld als je op vakantie gaat met een auto of bus of zelfs een vliegtuig dan is het beter om een luier om te doen omdat je dan veel zekerder slaapt. Ook geeft het veel meer uitstel een tena maxi small luier kan je tot 24 uur dragen omdat je het gewoon als ondergoed moet zien er van uitgaand dat je een dag en een nacht moet reizen en ’s nachts juist geen controle hebt. Zoo kom je dan niet in een moeilijke situatie terecht dat jezelf moet verschonen als je bijvoorbeeld met een groepsreis reist. Of een geschikt moment moet zoeken waarop je hem kan omdoen tijdens een busstop als je denkt dat je gaat slapen.

Je kan hem al omdoen voordat je gaat reizen en pas weer af doen als je op bestemming bent. In de praktijk zul je als je geslapen hebt en je wordt dan weer wakker ook niet door hebben of een tena maxi small luier gebruikt is je zult er van uit gaan dat je droog bent gebleven. Een tena S kan naar schatting 4x meer aan dan een drynite en voelt als hij gebruikt is nog net zoo droog aan als toen je hem omdeed. En zelfs dan is het nog niet nodig om hem af te doen naast dat het je droog houdt Is het ook gemaakt om niet te gaan ruiken ze onderdrukken geurtjes en beschermen je huid. Als een luier gebruikt is is het aan te raden om hem niet meer dan 12 uur lang te dragen omdat je er ook mee kan slapen. Een vieze natte onderbroek zal je tot 20X sterker ruiken dan een Tena S die wat heeft geabsorbeerd wat normaal een bed volledig drijfnat zal maken. Ook kan je ze dragen als je nog meer zekerheid wil een Tena S zal niet gaan lekken door een keer bedplassen wel door niet goed omdoen.

Ook gebruikt men drynites voor thuis als je niet elke nacht nat bent dit kan zijn omdat je last hebt van slaapparalyse of wat anders. Luiers kan je dragen tot ze een keer gebruikt zijn maar ook echt maximaal 4 nachten omdat je onderbroeken ook maximaal maar 2 volle dagen draagt dit voor de Hygiëne een nacht slapen is een halve dag. Of je gooit ze weg omdat de plakkers niet meer plakken dit is dan eigenlijk zonde daarom is het dan beter om drynites te gebruiken die zijn wel ontworpen om 1 nacht te dragen na een nacht dragen zijn ze uitgerekt en zakken ze snel af.

Ben je elke nacht nat dan is het beter om een echte luier te gebruiken omdat die beter zijn in het beschermen van je huid doordat ze veel droger blijven. Als je nat bent krijgt je huid het meestal ook zwaar te verduren waar je jeuk van kan krijgen (luieruitslag)

Drynites pyjama pants

Luierbroekjes drynites. Deze vindt je in elke supermarkt of drogist in 3 verschillende maten.

Bedplassen of incontinentie ?

Maar waar houdt bedplassen op en begint incontinentie? Wordt er alleen ’s nachts urine verloren, dan is er doorgaans sprake van bedplassen. Gebeurt dit ook overdag, op een ongecontroleerde manier, dan kan er sprake zijn van incontinentie. Ontwikkelingsoorzaken, medische aandoeningen of handicaps, erfelijkheid of een overactieve blaas kunnen hieraan ten grondslag liggen. (Bron)

De voordelen van luierbroekjes zoals Pull-up, Drynites, Kruidvat broekjes zijn:

 • Goedkoper, Makkelijk aan te trekken zoals normaal ondergoed, Ziet eruit en zit meer als normaal ondergoed.

De nadelen van luierbroekjes zoals Pull-up, Drynites, Kruidvat broekjes zijn:

 • Beperkte absorptie capaciteit, Minder snel weer droog aan de binnenkant, Ze lekken vaak en als je op je zij slaap nog meer kans op lekken, Broekjes kunnen makkelijk scheuren of uitrekken als je veel beweegt  in je slaap, Absorberende gedeelte aan de voorkant komt niet zoo hoog wat ook de kans op lekken vergroot vooral bij jongens. Minder geschikt voor oudere kinderen omdat deze gewoon niet meer passen.

Nadelen van incontinentieluiers zijn:

 • Kosten duurder, Moeilijker om om te doen (de eerste paar keer), wat dikker en dus wellicht beter zichtbaar onder strakke kleding.

Voordelen van incontinentieluiers zijn:

 • Kan zeer veel absorberen meer dan luierbroekjes zoals Pull-up, Drynites, Kruidvat broekjes.
 • Een luier met 4 plakkers is makkelijker aan te passen naar je eigen lichaam zodat het altijd goed zit,
 • Bijna geen kans op lekken in ieder geval niet door wat in een luier komt wat je anders in bed zou plassen. Ook veiliger dan luierbroekjes als je veel op je zij slaapt maar het is altijd veiliger om dit niet te doen.
 • Veel sterker door de plastic buitenkant en plakkers dus ook geschikt voor als je erg actief bent in je slaap (veel bewegen). Geen kans op dat het broekje scheurt of uitgaat in je slaap.
 • Meer kans op een droger bed.
 • Ook gemaakt om geurtjes tegen te gaan of te onderdrukken.

 

 

Voor wie is deze pagina bedoeld ? Voor als je op zoek ben naar informatie over:

 • plassen in bed kinderen.

 

3 gedachten over “In bed geplast ? Wat is last van bedplassen hebben ? Of wat betekent het ?

 1. Steffen

  Hoi allemaal

  Ik ben een jongen van 25 jaar en ik ben een luier drager want ik hou van luiers dragen vooral de nacht en ik wil graag een speen in me mond

  1. daan

   Ik heb het tot mijn 13 gedaan als er wilt over praten ik ben daan leynen en zo moem ik ook op Instagram daanleynen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.