Wat kan er beter aan incontinentieluiers ?

Meteen op deze pagina naar:

De beste merken zijn meestal de merken die het beste luisteren naar mensen die ze gebruiken of dat het misschien bedacht wordt door mensen die zelf last van hebben incontinentie of gehad hebben en dat dan proberen te verkopen denk ik. Dit is ook geen pagina om merken of te kraken maar meer is het ervaring, ik kan er ook soms naast zitten, dat je een pak hebt waar in de fabriek een keer iets mee is misgegaan. Verbeteringen maken luiers misschien ook duurder maar misschien is het dat sommige mensen waard. incontinentieluiers of incomateriaal blijven naar naar mijn mening ook een beetje achter op babyluiers. En toch zijn er jonge erg zelfbewuste mensen of volwassenen die aan incontinentie lijden.

incontinentie-kind

Het merk pampers maakt luiers bijvoorbeeld op deze manier: wat in de incontinentieluiers voor volwassenen of jonge mensen nog niet gebeurt. Misschien zit er copyright op of wat je noemt  een patent maar dit gaat over het leven van mensen verbeteren.

Vocht doorslaan slips / incontinentieluiers

De zwakke plek aan incontinentieluiers (slips) van veel merken vindt ik dat ze vaak vocht doorslaan door het PE-folie (plastic). De plastic laag is niet volledig waterdicht. Of wil ik persoonlijk misschien te veel.  (Te hoge kwaliteit) Vocht doorslaan daarmee bedoel ik dat de luiers die een plastieken buitenkant hebben, vocht dwars door het plastic in het midden van een luier heen komt onder druk. (als je zit bijvoorbeeld) Nu laatste tijd draag ikzelf heel veel de Tena Slip Active fit Ultima Medium. (Schrijfdatum is 26-11-23) 

TENA Slip Active Fit Ultima Medium

TENA Slip Active Fit Ultima Medium

Nog steeds is de TENA Slip Active Fit Ultima Medium een goede luier maar als je er 1 keer je blaas in hebt verloren kun je bijna niet meer op een stoel gaan zitten zonder kleine natte vlekjes achter te laten. Of als je in bed plast ’s nachts dan houd deze luier prima maar als je dan in je bed gaat zitten is de kans groot dat jeje matrashoes toch wat nat maakt. De luier afdrukt in bed op je matrashoes als je gaat zitten. Je kan in principe dit voorbeeld niet snel doen met deze luiers als hij gebruikt is maar ook niet volledig verzadigt:

Wat is de achterkant van een weggooi – wegwerp luier ? Bij deze attends incontinentieluier zitten ze al op de voorkant.

 Zitten met een luier (Slip)

Anti-lek randjes

Anti-lek randjes

Wat ik persoonlijk wel jammer vindt want bijvoorbeeld de TENA Slip Active Fit Ultima Medium heeft ook gewoon Anti-lek randjes die er zitten om urine binnen de slip te houden, je zou denken dat dat de zwakke plek is maar het is juist het zit vlak. Als de Anti-lek randjes de zwakke plek zijn dan blijft de luier urine absorberen tot het niet meer kan absorberen. En de urine vervolgens blijft liggen in de luier en bij de Anti-lek randjes eruit komt. Niet dwars door de plastic PE-Folie. Nu is dat ook weer niet de bedoeling dat je een luier zolang draagt want dan gaat je huid ook stuk omdat deze in een plas urine zit. Maar de luier zou voor mij echt aan de buitenkant 100% waterdicht mogen zijn onder druk, vanbinnen naar buiten toe. Het probleem is dat alle luiers ademend zijn gemaakt, Tena noemt dit Confioair of Tena proskin Zoals dit plaatje hieronder laat zien: Zoo ademend is deze luier maar ook zoo lek is deze luier.

Tena confioair / Tena pro skin

Tena confioair / Tena pro skin

De versies van sommige merken die een katoenen buitenkant hebben, hebben er misschien nog wel meer last van. Met luiers bedoel ik die met 4 plakkers, zoals de Tena slip, Attends Slip regular plus, Abena abri form. Het merk Tena heeft ook luiers met een katoenen buitenkant en een plastic buitenkant versie. Luiers met een plastic buitenkant van Tena herken je bijvoorbeeld aan de naam Active fit. Active fit staat voor dat het bedoeld is voor mensen met een actieve levensstijl.

Waarom merken bepaalde dingen op een bepaalde manier maken is niet altijd even duidelijk. Ik kies zelf ook voor de versie met een plastic buitenkant maar dan ook in bed. Plastic geeft veel mensen een veiliger gevoel. De eigenschap van plastic is, is dat het waterdicht is dus het zou ook urine dicht moeten zijn. Maar dat lijkt het vaak niet als je erop zit.

Kinderen of volwassen die last van bedplassen hebben dragen ze omdat ze ermee droog blijven. Je wordt wakker en voelt je droog. Een luier wordt anders nat als je licht dan dat je staat bijvoorbeeld. Bij bedplassen wordt vaak vooral het kont/zit gedeelte nat. Toch is dat bij die luiers geen probleem. Als je wakker wordt zie je dat er geen druppel aan het beddengoed zit. Wat dan in ieder geval wel vaak bij de tena slip active fit gebeurt is dat als je rechtop gaat zitten in bed met alleen de luier of inco om dat het een klein beetje afgeeft aan een matrashoes. Het zitten op een gedeelte van de luier waar vocht inzit geeft soms natte stippen op een leren stoel of matrashoes. Waardoor je denkt ? Moet ik alsnog mijn bed verschonen ?

Vaak is de luier dan officieel niet verzadigd of vol zeg maar. Wat berekent dat als je per ongeluk bed plast, de luier toch altijd een klein beetje vocht afgeeft aan pyjamajas of stoelen in een kamer. Als is het niet meer als een beetje zweet. Toch is het jammer want een luier zou misschien pas moeten gaan lekken als het niks meer absorberen kan dat het over en naast de antilek-randen lekt, zolang je niet wachten met verschonen maar toch dat zou alleen de zwakke plek moeten zijn.

Anti-lek-randen

Anti-lek-randen

Misschien zou je als je last hebt van per ongeluk in bed plassen meteen uit bed moeten douchen maar in gezin situaties kan dat niet altijd en wacht je tot je in de douche kan.

Ideeën voor verbeteren:

De plastic versie van een tena slip, bijvoorbeeld de Tena Slip Active fit met een echte verbeterde waterdichte plastic buitenkant wat het nu nog niet is (onder druk van lichaamsgewicht). Als je met een hand voelt op een ongebruikte plastic luier van Tena dan voel je scherpe puntjes door het plastic. Dit zijn waarschijnlijk de absorberende korrels die er in zitten of het plastic is niet van hoge kwaliteit. Dat is vaak wat het lek maakt of stempels afgeeft op dingen waarop je zit. In een pak zitten vaak 24 luiers, doordat ze erg strak op mekaar verpakt zijn kan het zijn dat ze daardoor soms ook een beetje lek zijn.

Absorberende gedeelte (padding van de luier valt uit elkaar)

Ook wel de inlegger genoemd.

(wordt nog gemaakt)

De zijkanten van luiers zijn een zwakke plek, heel veel mensen liggen graag op onze zij.

Slapen met luier

Slapen met luier

De zijkanten van luiers (Slip) zijn de zwakke plek, daar zit geen absorptie en heel veel mensen en ik ook liggen graag op onze zij. Mensen doen dit om in bed in de hoop niet meer hun bed elke keer bij een ongelukje te verschonen en de capaciteit hebben deze wel. Maar op je zij liggen is toch een zwakke plek voor alles wat vocht absorbeert. Mensen kunnen teleurgesteld zijn dat een luier lekt in bed, van dat het niet werkt. Maar ik zie zelf altijd het positieve er van in. Ik ben ook wel eens doorgelekt toen ik op mijn zij sliep. Maar ik weet hoe nat ik in bed was zonder luier. Als ik lek schat ik dat 95% in de luier zit en 5% op bed. Dus altijd nuttig om te gebruiken.

Incontinentieluiers of de luier met 4 plakkers voor volwassenen die er voor alle leeftijden is, is dan wel het aller veiligst wat je kan dragen tegen doorlekken omdat het je hele lichaam omsluit. Voor mensen die het niet gewend zijn kan het wat lomp groot eruit zien of voelen de allereerste keer omdat het van je navel tot boven je billen vocht kan opnemen dus er is weinig kans dat er ergens een druppel uitlekt als je bijvoorbeeld de wc probeert te halen maar het lukt niet, de witte mat is niet te missen. Maar er mee in bed slapen is soms wel de enige zwakke plek.

Door de zwaartekracht wordt als je bijvoorbeeld zit of staat of loopt met ongelukjes een luier precies in het midden nat. Hoe ik ze gebruik ? Ik gebruik ze wel eens overdag maar ik geef er altijd wel gehoor aan als ik nodig moet plassen het is alleen dat ik het vaak niet op tijd haal en alles dan geprobeerd heb om het binnen te houden dus mijn spieren om op te houden worden lam en komt het eruit al wil ik het niet. Wat het dan doet is dat de luier in de midden nat wordt zonder de zijkant te bereiken (de anti lekraden) op het plaatje rood. En het plaatje hieronder blauw. Je plast als het ware in een kommetje.

Als je bijvoorbeeld in je slaap plast en je licht op je zij, wordt je luier toch meer nat aan de rechter kant als je op je rechter zij licht en andersom door de zwaartekracht. Daarom gebeurt het als je in je slaap plast dat er meer plas tegen die antilekrandjes komt. Als je veel plast in je slaap is de luier op die plek snel vol dus daarom kan het zijn dat het doorlekt. Een optie zou zijn om in bed op je rug of buik te slapen maar op je rug schijnt een ongezonde houding te zijn, het is bewezen dat mensen zoo het meest snurken.

Hoe strakker een luier zit hoe minder kans het lekt als je op je zij slaapt in bed. Het enigste wat in bed nooit zou kunnen doorlekken is als ze een luier zouden maken van een boxer met lange pijpjes. Je kunt een boxer met lange pijpjes wel gebruiken om je luier strakker te laten zitten, doorlekken met een luier maakt dan misschien alleen de pijpjes wat nat.

Wat verschillende merken van incontinentieluiers of incomateriaal zouden kunnen doen is dat ze luiers voor bepaalde doelen maken voor als je bijvoorbeeld in bed slaapt op je zij, voor bedplassers, ze zouden in luiers vlak naast de antilekraden een strook kunnen maken die heel erg absorberend is net zoal pampers.

Alleen wel anders dan pampers. incontinentieluiers zouden wel een absorberend breed midden gedeelte moeten hebben maar dat vlak naast de anti-lekranden ongeveer een stook van 1cm breed zit dat bijzonder veel vocht aankan.

 

12 gedachten over “Wat kan er beter aan incontinentieluiers ?

    1. klaas Bericht auteur

      Ben benieuwd, ik wil ze graag eens testen. Wat veel luiers doen tegenwoordig is dat ze veel doorslaan. Al gebruik ik luier, ik ben wel schoon op mezelf en moet dus niks aan kleding of beddengoed hebben.

  1. Jerry Sandifort

    De zijkanten van luiers zijn naast dat gene wat je hebt geschreven de zwakke plek daar zit geen absorpie en heel verl mensen ik ook liggen graag op onze zij

  2. pantyboy

    die zou ik ook wel willen testen , maar wel alleen als dat kan via de apotheek
    ik ben incontinent maar ik vind het heerlijk om een luier te dragen

  3. Pieter B

    Ik draag nu de tena slip ultima (Proskin), toen ze enkele jaren geleden overschakelde van de plastic buitenkant naar katoen vond ik dit verschrikkelijk, de eerste versies hiervan lekten onmiddelijk door, maar het is toch al een hele tijd veel beter, en met de plastic versie heb ik vooral in de zomer ook heel veel last van zweet rond mijn heupen, buik en rug wat dan gaat irriteren en jeuken.

    Bij gebruik overdag gaat hij (tena proskin) inderdaad te vroeg doorlekken bij het neerzitten, wanneer hij begint door te lekken is er bv. nog maar weinig urine dat in de achterkant van de luier is getrokken, misschien kan daar iets aan veranderd worden zodat het vocht in het midden van de luier meer en beter naar de achterkant word gezogen en zo beter verdeeld is en dus langer gedragen kunnen worden zonder doorlekken.

    Ik slaap ook op mijn zij (en verlies mijn volledige blaasinhoud) dus mijn luier lekt ook regelmatig een beetje snachts aan de zijkant terhoogte van ofwel mijn buik of aan mijn rug (hangt af waar de meeste urine naartoe loopt) daar zit inderdaad niks meer dus misschien langs de zijkant ook absorptiemateriaal steken en de anti lekranden aanpassen.
    Ze kunnen misschien een luier maken speciaal voor zij-slapers (tena heeft al een pants uitgebracht voor mensen die op de rug slapen met meer absorptie in de achterkant: Tena proskin pants night).

    Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar de 3 banen technologie van pampers in luiers voor volwassen, maar als je kijkt naar de foto met de vergelijking tussen de oude en de nieuwe merk ik wel op dat bij de oude versie het midden veel dikker is en aan de buitenkant bij de anti lekranden is het daar smaller, terwijl bij de 3 banen het allemaal mooi verdeeld word wat dan ook wilt zeggen dat het bij de anti lekranden het absorptiemateriaal hoger ligt dan bij de oude en dat je hierdoor misschien gemakkelijker lekken kan krijgen, of misschien werkt het wel beter aangezien alles mooi strak in de 3 banen zit en hierdoor beter verdeeld word over de gehele luier, maar aangezien ze niet bestaan kan dit ook niet getest worden. Het zou wel het probleem oplossen van de padding die uit elkaar valt aangezien alles strak in de 3 banen zit.
    Natuurlijk moet je er rekening met houden dat niet alles dat voor baby’s werkt ook voor volwassenen werkt, wij hebben een veel grotere blaas dus meer urine in 1 keer, ook wegen wij heel wat meer dan een baby dus doorlekken of gewone lekken door erop te zitten zal spijtig genoeg waarschijnlijk altijd een probleem blijven of ze moeten de luier nog groter maken vanaf het begin van de billen (+extra zuigkracht richting achter boven) zodat het vocht dat vrijkomt terwijl je erop gaat zitten kan worden opgevangen en verdeeld worden naar de achterkant.

    Sorry voor de wall of text, maar ik hoop dat je er iets mee bent en hoop dat er nog verbeteringen komen in de toekomst aan de luiers voor volwassenen/tieners zodat we allemaal zonder deze zorgen door het leven kunnen gaan.

    Mvg Pieter

    1. Tommy

      Hoi Pieter, tja overdag als je rechtop zit of staat werken luiers best goed tenminste als ze genoeg strak omgedaan worden. Maar ook ik heb het zelfde probleem ,dus dat
      wanneer je op je zij ligt of op je rug dat de plas via je liezen, daar kan de elastische band niet goed strak aan sluiten, wegsijpelt.
      Ik ben een jongen ,dus met een piemel , en wanneer je op je rug ligt en je in je slaap plast , loopt de plas eerst over je buik en dan wordt de plas maar gedeeltelijk
      opgenomen door de ” front-padding “. De rest loopt langs de padding af en de zijkant van je luier wordt nat en daardoor je bed ook . Mijn vriendin die mij altijd een luier omdoet stopte mijn piemel altijd bij het omdoen naar beneden ,wat wel helpt , maar eigenlijk niet genoeg want als je in je slaapt plast is dat altijd veel plas met als gevolg dat je hele natte billen krijgt om dat de luier tussen je benen het smalst is .Door dat het de plas weggedrukt wordt wanneer je op je rug beweegt of of als je je benen optrekt als je op je zij gaat liggen ( ik draai veel in mijn slaap ) gaat het alsnog lekken hoewel dat truukje het lekken wel vermindert.
      Een broekje over mijn luier en dan een pvc-luierbroekje daarweer over vangt lekkende plas ook op.
      Het via de zijkant lekken is vooral een jongensprobleem en mijn vriendin zei dat luiers voor jongens een pocket zouden moeten hebben waar je je piemel in kan steken zodat de padding rondom je piemel is,Vat dit asjeblieft niet op als iets wat met sex of zo te maken heeft maar ik moet nu zolang zo’n luier nog niet
      bestaat mijn piemel in een dik washandje doen en dan doet ze mijn luier om. Dat werkt best goed !

  4. Daan leynen

    Hallo ik ben daan en ik zou graag met een in gesprek hebben over luiers als dat kan als iemand zig geroepen voelt om er met mij over te praten stuur me dan een berichtje op Instagram: account daanleynen1997
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.