Welke maat luiers gebruiken? Waar moet je op letten?

Hoe weet je welke maat luier je hebt ? En welke maat luiers bij welke leeftijd ongeveer ? Hoe weet je of de luier te klein is die je wilt gaan aanschaffen. Welke luier maat, incontinentie. Hoe werk de maten van luiers.

De juiste incontinentie luier maat bepalen is eigenlijk het belangrijkste wat je moet weten voordat je aan incontinentie luiers begint of gaat kopen. Je hebt pampers voor baby,s. Pampers hebben gewoon 6 maten en maat 6 is voor +3 jaar en is wel bekend waar het licht. Maar voor kinderen die ongelukjes blijven houden is er ook incontinentie materiaal. Dat is voor alle leeftijden, Kan zijn dat je als tiener of volwassene vaak ongelukjes hebt of begint te krijgen. Je zou dan toch altijd droog kunnen blijven door luiers die zeker passen en het kan op alle leeftijden gedragen worden. Dit vindt je in een apotheek in de buurt of bij een webshop. Als je echt zeker wilt weten dat je je goeie maat hebt moet je met een meetband rondom je heupen meten. Te groot dan sluit hij niet goed aan op je lichaam en krijg je er rare vouwen in (plooien) De kans is dan ook groot op doorlekken. Te klein is ook weer slecht (Niet comfortabel). De professionele luier merken maken hun luiers niet voor bepaalde leeftijden wat sommigen mensen missen ze hebben geen idee welke ze zouden moeten nemen.

Drynites doet dat wel met de luierbroekjes voor bedplassen. Ze zetten er netjes op voor welke leeftijd ze ongeveer zijn. Iets dat ze bij kleinere maten echte luiers ook zouden kunnen doen. Zoo is Tena maxi small en Absorin Comfort Slip Night/Heavy, maat S (Small) kwa maat gelijk aan drynites maat: Rood – 8 tot 15 jaar omdat ik drynites en tena slip maxi small thuis heb. Maar die incontinentie luiers van Absorin en Tena en veel andere merken gaan misschien wel door tot 19 jaar voor de maat small maar dit hangt puur van je postuur af, past het niet meer dan is er wel medium, meisjes kunnen de maat small misschien zelfs nog dragen als ze volwassen zijn omdat meisjes minder grof zijn gebouwd dan jongens. Welke maat luier heb ik nodig als tiener ? Dit zal dan vaak de maat small zijn als je een slank postuur hebt. Op incontinentieluiers zetten ze geen leeftijd maar de Heupomvang in CM En bij dat getal hoort dan small (S), medium (M), of large (L). Dit houdt in dat je dit kan opmeten met een geschikt meetlint, meer daarover staat ook op deze pagina (onderin) Drynites heeft de maten:

3 Tot 5 Jaar – 4 Tot 7 jaar en 8 Tot 15 jaar. (OranjeGroenRood) Huggies drynites voor welke leeftijd ? 3 tot 15 jaar in 3 maten.

Drynites zijn goed. Omdat je ze echt onzichtbaar kan dragen want ze zijn niet veel dikker als een normale onderbroek. Maar hoeveel vocht het vasthoudt is meestal niet niet veel. Als je maar heel soms per ongeluk in bed plast is het een beetje overbodige luxe om elke nacht met een echte luier om te gaan slapen. Een luierbroekje is dan wel genoeg. Gebeurt het dat je bijvoorbeeld elke nacht nat bent en drynites lekken erg veel door dan is dat heel vervelend. Doorlekken betekent dat er meer urine in komt dan waarvoor het gemaakt is. Het heeft dan misschien voorkomen dat je wakker wordt van een nat bed, doorlekken betekent toch je bed elke keer compleet verschonen. En overdag gigantische jeuk misschien (uitslag). Echte luiers blijven veel droger en kunnen veel meer opnemen ook wel absorberen genoemd. Dus veiliger voor je huid. Ook onderdrukken ze geurtjes of de bedoeling is dat je geen urine ruikt als een luier gebruikt is, neutraliseren dus. Onderstaande Tena slip maxi small zou 1.5 liter kunnen absorberen. Net zoals drynites ook gemaakt voor de nacht. Luiers voor de nacht zijn bedoeld om mee door te slapen. (Hier ook meer info)

 Absorin incontinentieluiers waarmee je zeker weten doorslaapt.

Voorbeeld: Absorin incontinentieluiers waarmee je zeker weten doorslaapt.

page7_Line1

Echte luiers zijn er meestal in 4 maten en om het zeker te weten of je ze past de maten in CM.

tena maxi small met maat

Tena maxi small met maat in cm – tiener luier maat.

Wat de professionele luier merken doen is (zoals tena hiernaast op de foto) ze geven de maten in Centimeters (CM) op de verpakking. Ze zijn vaak verdeeld in 4 maten net zoals je rechts op het plaatje al de maat Small ziet en daaronder staat de maat in CM. Deze maat kan je gebruiken vanaf 56 CM heupomvang en maximaal 85 CM heupomvang voor de maat small. Is je Heupomvang boven 85 CM ? dan bestaat er de maat medium. Is je Heupomvang minder dan 56 CM dan zullen deze luiers veel te groot vallen en is er meer kans dat ze lekken dan is er ook nog Extra small (XS) (een maatje kleiner) de allerkleinste om precies te zijn. Zie dit plaatje voor meer info.

Bij het merk Tena hebben ze 4 maten.

 • XS, Extra Small (49 – 74 cm),
 • S, Small (56 – 85 cm),
 • M, Medium (73 – 122 cm)
 • L, Large (92 – 144 cm).
heupomvang

Heupomvang

Op welk gedeelte van je lichaam moet je je maat voor bijvoorbeeld tena luiers meten ? Als je nog niet zeker weet wat je maat is.

Als je een pak luiers bekijkt en je ziet zoals bij het merk tena rechts onderin een getalballetje in CM  staan dan hebben ze het over je middelomtrek, Heupomvang of (Taile-maat). Bij het merk Tena staat het voor Heupomvang en bij veel andere merken ook. Het komt allemaal op hetzelfde neer dat je met een meetlint die in CM meet en Om je heupen heen spant dan de best passende luier / Slip kan vinden. Onderaan deze pagina staat het uitgelegd. Wat ook kan is de maten van jouw eigen ondergoed aanhouden maar is minder nauwkeurig omdat bijna alles stretch is. Met mijn site kan je het ook heel goed schatten.

Meetlint

Meetlint

Het ene merk heeft wat meer verschillende maten als het andere sommige hebben er bijna net zoveel als dat er maten onderbroeken zijn. Ze zijn verkrijgbaar in de meest gangbare maten, zoals je ook met onderbroeken uit de winkel kent. (Boxershorts / Slips / Bjorn borg) Je kunt de maat van je eigen ondergoed aanhouden om passende luiers te kopen. Je kan dus op het labeltje aan de achterkant in je eigen onderbroeken kijken wat je maat is. 

Officiële onderbroek maten en de daarbij horende heupomvang.

76-80 81-85 86-91 92-97 98-103 104-109 110-115 116-123 124-135
XS S M L XL XXL 3XL 3XL 4XL

Maar als je het 100 procent zeker wil weten of je een bepaald model luier goed past moet je de Taille-maat opmeten met een geschikte meetlint. Op de verpakking van een bepaald product staat dan de maat in Centimeters ook kom je het vaak tegen bij goede webshops waar je luiers kan bestellen en laten bezorgen.

line

Meten doe je als volgt:

Taille-maat Buik-meten - Middelomtrek

Taille-maat Buik-meten – Middelomtrek

Je middelomtrek (Taille-maat) meet je door met een meetlint rondom het smalste deel van je middel te spannen. Deze bevindt zich tussen bovenkant van je heupbeen en je onderste rib. Dit is dus ongeveer ter hoogte van je navel. Let op dat je niet vals speelt door het meetlint te strak te trekken. De heupomvang voor incontinentieluiers meet je wat lager, je spant dan de meetlint om je heupen heen op het breedste punt op dezelfde manier.

 women-nlmen-nl

2 bekende maten bijvoorbeeld van Tena zijn:

 • Extra Small (49 – 74 cm),
 • Small (56 – 85 cm),

Meet je bijvoorbeeld 80 cm met een meetlint dan is bijna zeker Tena slip maxi small jouw maat. Het kan ook zijn dat je een Taille-maat omtrek hebt van 70 CM en dus alle 2 maten zou aankunnen. Wat je dan wel moet weten is dat Extra Small (49 – 74 cm), er maar in 1 absorptiesterkte is (plus) en is blauw.

Small (56 – 85 cm), Bestaat er in 3 absorptiesterktes (plus=blauw super=groen, maxi=Paars,)
Elke luierfabrikant heeft de taille of Middelomtrek maat op de verpakking staan. Anders wel op hun eigen website.

(49 – 74 cm)  en (56 – 85 cm) zijn echte tiener luier maten.

Zoo werken alle goeie luiermerken eigenlijk. Zelf kreeg ik op mijn 12e Tena maxi Small en paste deze perfect dus het kan zijn zijn dat iedereen rondt die leeftijd ze ook past ik ben zelf een beetje dun. (Dus het maatje Small (56 – 85 cm), zou je tussen de leeftijd van 12 tot 18 jaar wel moeten passen weet ik vrij zeker)
Maat Extra Small (49 – 74 cm), is tot maximaal 12 jaar schat ik. Maat Medium (73 – 122 cm) is al een volwassen maat. Maar niemand is hetzelfde de een heeft een wat slanker postuur als de ander.

Voorbeeld De maten van het merk lille healtcare.

lille healtcare luiers de maten in cm

lille healtcare luiers de maten in cm.

line

De juiste absorptie kiezen en kopen (luiers)

De Tena slip verbanden op een rij

De Tena slip verbanden op een rij

Aangezien de nacht de langste periode is die je met de dezelfde luier doorbrengt is het nogal logisch dat je de meest absorberende luier gebruikt voor de nacht om je nachtrust te garanderen en deze aanschaft. Zoals op het plaatje ziet, ziet u als eerste tena slip plus met daarboven 6 druppels en meer rechts tena slip maxi met 8 druppels en dan is er ook nog 1 met 9 druppels maar die is meer voor volwassenen want die is er in een grote maat  (Medium en Large / M, L). Tena slip maxi 8 druppels is een stuk dikker als tena slip plus 6 druppels en absorbeert dus flink wat meer. Tena slip super zit tussen alle 2 in kwa absorptie en dikte. Ook is het hygiënischer om de meest absorberende luier te gebruiken.

Attends_Slip_Regular_9_S

Attends gebruikt een schaal van 1 tot 10 of het veel of weinig absorbeert.

Luiers voor kinderen / Tieners:

Sinds 2019 maken 2 incontinentie materiaal merken luiers, speciaal gemaakt voor kinderen met een heupomvang tot 60 cm die te maken hebben met ongewild urineverlies. Dit betekent dat tena ongeveer 5 maten heeft. Alle 2 zijn ze ongeveer tot 15 jaar geschikt. Dit doen ze niet om veel geld te verdienen maar meestal uit empathie, er blijven jongeren met plasklachten. Een luier met 4 plakkers vangt het toch altijd op. Onder de afbeeldingen staat meer informatie.

Aanpassingen voor kinderen

Aanpassingen voor kinderen.

Incontinentieslips voor kinderen

De Abri-Form Junior incontinentieslips van Abena zijn speciale slips voor kinderen die te groot zijn voor een babyluier maar nog te klein voor een incontinentieslip voor volwassenen. De eendelige slips met plakstrips hebben veel weg van normale luiers voor baby’s en kinderen, maar zijn speciaal gemaakt voor kinderen met een heupomvang tot 60 cm die te maken hebben met ongewild urineverlies.

Abri-Form Junior incontinentieslips van Abena zijn geschikt voor matig tot  zwaar urineverlies. De unieke TopDry Laag van de Abri-Form  Junior slips voor kinderen zorgt voor een snelle verspreiding van de urine, waardoor het incontinentiemateriaal altijd droog en fris aanvoelt. Via de speciale urine-verzadigingsindicator op de buitenzijde van de incontinentieslips kan worden afgelezen wanneer het tijd is om de incontinentieslips te vervangen. De lijnen en blokjes op de luier verkleuren zodra het product verzadigd raakt. Een handig hulpmiddel voor zorgmedewerkers en mantelzorgers.

AirPlus folie en hersluitbare tapes

Net als het andere incontinentiemateriaal van Abena zijn de incontinentieslips voorzien van maximaal ademende AirPlus folie. De speciale folie is voorzien van miniscule gaatjes die zorgen dat de warme lucht uit de slip kan ontsnappen, maar lekkages tegenhouden. Hierdoor gaan de incontinentieslips bij gebruik niet broeien en is de kans op huidirritatie minimaal. In combinatie met de hersluitbare elastische tapes van de luiers die zorgen voor een perfecte aansluiting aan het lichaam, de smallere absorberende mat, de elastische beenelastieken en de superzachte materialen zorgt het voor optimaal draagcomfort.

Incontinentieslips voor kinderen

De Abri-Form Junior incontinentieslips van Abena zijn verkrijgbaar voor matig tot zwaar urineverlies.

Gebruikte bronnen:

Terug naar boven (begin pagina)

24 gedachten over “Welke maat luiers gebruiken? Waar moet je op letten?

  1. klaas Bericht auteur

   Hee jordy.

   Drynites gebruikt geen heupomvang, drynites maakt die broekjes echt voor een bepaalde leeftijd.
   Zoals 3 tot 5, 4 tot 7, 8 tot 15 jaar.
   Maar ik ben 14 en heb drynites ook geprobeerd en die pas ik prima. Maar ik gebruik altijd tena luiers en daar de kleinste maat van wat small heet en die hebben wel netjes een heupomvang op de verpakking.
   Dat is 56 tot 85 CM (heupomvang) dus omdat ik drynites ook prima pas denk ik dat de heupomvang van drynites 8 tm 15 jaar ook ongeveer 56 tot 85 CM is.

   En hoeveel ze opnemen ? Ik denk als je er een keer per ongeluk in plast dat ze meteen vol zitten als het net zoveel is als je nodig naar de wc moet overdag.

   groetjes klaas.

 1. Menno

  Dus eigenlijk zou je de taille p, lage taille en de heup omvang moeten meten. Maar ik heb geen meetlint dus hoe moet ik het dan. Heb wel die metale meetlinten maar die buigen niet zo makkelijk. Dus hoe moet ik het meeaten.

  Groetjes Menno

 2. Menno

  Nee ze heeft er geen 1 heb vandaag heel het huis rondt gezocht. Maar ik zag beneden in de kast een soort van meetlint liggen ik ga er morgen naar kijken (ik ben een vorse jonge dus small pas ik misschien niet).

  Groetjes Menno

 3. Robbe truyts

  Beste klaas
  Ik ga naar een winkel ik weet niet if je die kent de colruyt . daar koop ik een pak drynites 8 tot 15 jaar maar die zijn nipt te klein maar dat us denk ik het grootste war ze hebben . wat Moet ik doen . PS ik draag pampers voor het gevoel niet ondat ik een bedplasser ben .
  Graag advies

 4. Klaas

  Ik draag ze ook voor het gevoel en omdat ik ze een beetje nodig heb maar zou pampers baby dry 6 om een taille van 90 cm passen?? Ik ga het binnenkort ondervinden…

   1. klaas Bericht auteur

    Ooh wat leuk, ik ken er zelf ook een paar in mijn omgeving die klaas heten.
    Ik hoop niet dat mensen je er op aanspreken of die site van jou is die ze op internet gevonden hebben. Zal wel niet. Erg veel mensen en kinderen zijn er blij mee.

 5. Anita

  Ik heb hier een luier, ik weet niet welk merk en welke maat het is. Hoe kan ik achterhalen welke maat het is. De luier is mijn enige leidraad, het enige dat ik weet dat ik dit formaat nodig heb. Is er een vastgestelde meting die je kunt doen, aan de hand van een luier alleen?

 6. Anno

  ik ben 16 en ik heb vaak een natte onderbroek… ik wil heel graag een pamper dragen maar die veel op kan nemen bestaan er zo die je een hele dag kunt aan houden?

  1. klaas Bericht auteur

   Hoi, beetje een late reactie van mij maar toch.
   Als je vaak alleen een natte onderbroek hebt dan is er veel wat je een hele dag kunt dragen.
   Zelf ken ik het wel, bijvoorbeeld op school heel hard naar een wc rennen om te plassen maar toch een natte onderbroek krijgen. Niet alles verloren maar wel nat ondergoed.
   Als je moet plassen wil je dan gewoon naar de wc blijven gaan ? Want je hebt luiers / pampers met 4 plakkers maar je hebt ook luiers die doe je net zoo naar beneden als een normale onderbroek.
   Een luier met 4 plakkers neemt altijd het meeste op van allemaal. Maar als je wilt plassen bij de wc moet je hem eerst losmaken daarom is een Pull-up / Pants ook wel handig.

   Dit is bijvoorbeeld een luier met 4 plakkers Officieel heet dat een slip: Klik maar eens.

   https://www.123incontinentie.nl/product/tena-slip-maxi-small/

   Dat neemt erg veel op.
   Als je liever iets hebt wat net zoals een onderbroek werkt en op die manier zit zodat je makkelijk en snel naar de wc kan zou ik deze aanraden:

   https://www.123incontinentie.nl/product/abena-abri-flex-s2/

   Hier zie je beter hoe die er uit zien:

   http://urk.synology.me/luiers/abena-abri-flex-s2.JPG

   Die abena abri-flex s2 kan gewoon naar beneden bij een wc als een boxer. Als je bijvoorbeeld 4x op een dag een natte onderbroek hebt kun je die wel een hele dag dragen, dan zul je je gewoon droog voelen de hele dag al komen er druppels en of een staal als je nodig moest. Meteen als er druppels in komen is het ook weer droog.

   Als je meer vragen hebt, gewoon vragen.

   Met vriendelijke groet,

   klaas.

 7. wil naam anoniem

  haj, houd van luiers als in te dragen, ben 15 jaar en tja zou t best schamend vinden zelf te kopen in de winkel. me ouders vinden dat ik het als ik het wil zelf moet gaan kopen. (tis niet omdat ik dan incontinent ben trouwens)

  T liefste heb ik nen pull ups want die geven mij een prettiger gevoel (ijkt meer op onderbroeken wat een normaler beeld geeft). heb als maat denk ik S want men heupen zijn 83cm.
  Enkele tips voor aankopen? misschien wat links/sites om te zoeken?
  alvast bedankt
  groetjes!

 8. Anoniem

  Hoi Klaas,
  Ben 15 jaar en wil eigenlijk wel eens weer een luier. Ik heb aan mijn ouders gevraagd of ze het goed vinden en zij zeggen dat het goed is als ik het opzoek. Naar een winkel vindt ik te schamend en dus wil ik eerder online bestellen.
  Het liefste heb ik zo’n pull up luier (eerder dat type want die zijn denk ik gemakkelijker/bekender voor mij dan 4 plakkertjes types). Ik heb als heup omtrek 83 cm opgemeten dus dat zou maat S betekenen.
  Heb je misschien enkele keuzes?
  alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.